top of page

ЯКЕ  БУВАЄ  КОХАННЯ?

Що ж це за почуття — перше кохання? Давайте спочатку розберемося, на які «види» взагалі прийнято розділяти це почуття. У сімдесяті роки психолог Джон Алан Лі описав шість видів кохання.

Сторге - це кохання -дружба, кохання - розуміння, воно розвивається поступово, як розквітає бутон, як росте коріння в грунт. У тих, хто кохає такою любов'ю, звички не гасять їхні почуття.

Арапе — кохання, для якого характерне боготворіння партнера, готовність вибачити йому все, навіть зраду, відмовитися від себе, якщо це дасть щастя коханому.

Ерос — у коханні-еросі фізичний потяг стоїть на першому місці. Але воно глибоко просякнуте естетичними фарбами: потягом до краси форм, витонченості ліній тіла

Манія — кохання-одержимість, кохання-хвороба, Сафо і Платон увічнили його симптоми: збентеження і біль душі, сердечний жар, втрата сну і апетиту.

Прагма — спокійне, розважливе почуття, у ньому панує розум, а пристрасті підкорені йому. Справжній прагматик не може кохати того, хто не вартий кохання. Він до дрібниць бачить усю цінність або нецінність людини. Він свідомо керує своїм почуттям. У прив'язаност - прагмі є ще одна перевага перед іншими любовними почуттями: ті з часом стають холодними, а прагма, навпаки, може робитися теплішою і душевнішою.

Лудус — кохання-гра, швидше і не кохання, а поведінка. Типовим гравцем у кохання був Казанова.

Зрозуміло, що в кожного кохання є свої, так би мовити, мінуси і плюси. Зрозуміло також, що найбільш придатні для тривалого шлюбу, найбільш життєздатні такі типи любовних відносин, як сторге і прагма. Що зробиш, життя повне прагматизму і випробовує почуття закоханих в першу чергу на міцність. А тепер давайте згадаємо свої емоції, пов'язані з переживанням першої закоханості.

Переважна більшість з нас опише ці спогади як збентеженість почуттів, лихоманка у всьому тілі або «стовбняк» при наближенні до об'єкта закоханості, втрата сну і апетиту. Так, перше кохання підпадає під параметри кохання-манії, почуття яскравого, але не довговічного. Також для цього стану душі характерна ідеалізація об'єкта, оскільки саме для цього юного віку характерна схильність до створення різного роду ідеалів, що в подальшому призводить до розчарування.

Візьміть тільки все найкраще. Закоханим молодим людям важливо більш ґрунтовно розібратися в своїх почуттях і до тих чудових рис, які несе в собі перше кохання, — ніжність, трепетність, силу і яскравість емоцій — додати ще й ті, які необхідні для створення сім'ї, — відповідальність, повага особистості партнера, уміння поступатися, згладжувати конфлікти і т. д. Тільки тоді відносини не зійдуть на нівець, а, навпаки, розквітнуть, перетечуть у нове, не менш глибоке почуття — кохання-дружбу, кохання-повагу, яке дає можливість прожити в шлюбі довго І щасливо


Избранные посты
Недавние посты
Архив
Поиск по тегам
Тегов пока нет.
Мы в соцсетях
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page